Sposób na wyborny deser – idealny na przyjęcie, do kawy, na każdą okazję. Delikatnie waniliowy i orzeźwiająco owocowy.
Waniliowy krem bawarski z polewą z owoców leśnych
Sposób na wyborny deser – idealny na przyjęcie, do kawy, na każdą okazję. Delikatnie waniliowy i orzeźwiająco owocowy.
czas przygotowania:
30 min.
liczba porcji:
2
Potrzebne składniki
– ½ l mleka
– 1 laska wanilii (przekrojona wzdłuż)
– 4 żółtka
– 100 g cukru
– 5 g żelatyny (namoczonej uprzednio w zimnej wodzie)
– ½ l ubitej śmietany
– sos Mix jagodowy Dijo
Sos mix jagodowy
Sosy
Sposób przygotowania
1. Krok
Mleko zagotowujemy z wanilią, następnie laskę wanilii wyjmujemy, zeskrobujemy z niej ziarenka i wrzucamy je ponownie do mleka.
2. Krok
Żółtka ucieramy z cukrem na kremową masę; do masy (małymi porcjami) dodajemy gorące mleko, ciągle mieszając.
3. Krok
Otrzymany w ten sposób krem przekładamy do garnka i podgrzewamy do temperatury 85° C – aż lekko zgęstnieje.
4. Krok
Do kremu dodajemy żelatynę i schładzamy całość w zimnej kąpieli wodnej, od czasu do czasu mieszając ubijaczką do piany.
5. Krok
Schłodzony krem przekładamy do pucharów i wstawiamy do lodówki do czasu aż stężeje; przed podaniem przygotowany deser polewamy sosem Mix jagodowy Dijo.
Baw się z nami sosami!