Mrożony deser na bazie śmietany, cukru, jajek i wanilii. Podawany z sosem z białej czekolady. Smakuje i wygląda perfekcyjnie.
Waniliowe parfait z sosem Biała czekolada
Mrożony deser na bazie śmietany, cukru, jajek i wanilii. Podawany z sosem z białej czekolady. Smakuje i wygląda perfekcyjnie.
czas przygotowania:
35 min.
liczba porcji:
2
Potrzebne składniki
– 3 jajka
– 1 laska wanilii
– 75 g cukru pudru
– 250 ml śmietany
– 1 łyżeczka soku z cytryny
– sos Biała czekolada Dijo
Sos biała czekolada
Sosy
Sposób przygotowania
1. Krok
Oddzielamy żółtka od białek.
2. Krok
Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i wyjmujemy z niej ziarna; dodajemy do żółtek razem z cukrem pudrem i ucieramy aż masa będzie puszysta.
3. Krok
W oddzielnym naczyniu ubijamy śmietanę na sztywno, a następnie przekładamy ją do masy żółtkowej; do białek dodajemy 1 łyżeczkę soku z cytryny i ubijamy je na pianę.
4. Krok
Pianę dodajemy do masy i całość delikatnie mieszamy.
5. Krok
Podłużną foremkę wykładamy folią plastikową, masę przekładamy do formy i równomiernie ją rozprowadzamy.
6. Krok
Folię zawijamy – tak, by zakryć całą powierzchnię masy i odstawiamy do zamrażarki na co najmniej 6 godzin.
7. Krok
Na 10 minut przed podaniem wyjmujemy parfait z zamrażarki, odwijamy z folii i delikatnie usuwamy z formy; nożem zamoczonym w gorącej wodzie kroimy deser w plastry i podajemy z dodatkiem owoców oraz sosem Biała czekolada Dijo.
Baw się z nami sosami!