Tortilla – słodkie placki z toffi i cynamonem
Słodkie wrapy – tortilla z 20 % udziałem masy tofii
W ramach projektu wprowadzone zostaną wrapy w następujących wariantach:
- wielkość: produkt cienki o dużej średnicy (25 cm) stanowiące alternatywę do
- smak: toffi – na bazie prawdziwej ugotowanej w firmie Dijo od podstaw masy kajmakowej,
- forma: ambientalna – przechowywana w temperaturze pokojowej (6 miesięcy przydatności do spożycia).
Aby zbalansować ilość cukrów prostych w składzie placka, recepturę oparto o prozdrowotne składniki, pochodzące z upraw ekologicznych, w tym mąkę gryczaną (min. 7%), gluten pszenny (min. 14 %) i błonnik pszenny (min. 14 %), a także olej rzepakowy, zakwas pszenny i cynamon. Produkty te uznawane są za „superfoods”.
Do kluczowych cech słodkich wrapów świadczących o ich wyjątkowości i znaczących przewagach względem produktów konkurencyjnych należą:
- zawartość słodkiej masy (pasty toffi lub masy czekoladowej) – 17 g – 20 g w 100 g gotowego produktu,
- wysoka zawartość białka – 20,87 g/ 100 g produktu,
- niska zawartość węglowodanów – 21,2 g/ 100 g produktu,
- wysoki udział błonnika 12,6 g/100g produktu,
- niska, kontrolowana zawartość akrylamidu – ok. 27 μg/kg
- zwiększona średnica – do 30 cm (maksymalnie)
- zawartość składników pochodzenia ekologicznego – ok. 50 g/100 gm produktu (bez wody),
SKŁADNIKI
mąka PSZENNA 35 %, woda, baza toffie (cukier, MLEKO słodzone skondensowane, woda, tłuszcz kokosowy), mąka owsiana, mąka gryczana, olej rzepakowy, stabilizator: glicerol, karmel MLECZNY w proszku [SERWATKA (z MLEKA), MASŁO, maltodekstyna, cukier, MLEKO odtłuszczone, aromat naturalny], karmel MLECZNY prażony w proszku [SERWATKA (z MLEKA), maltodekstryna, MASŁO, cukier, cukier karmelizowany], gluten PSZENNY, mąka PSZENNA fermentowana, sól, regulator kwasowości: kwas jabłkowy, cynamon 0,5 %, enzymy.
GDA
Porcja 100g zawiera:
1384 kJ / 328 kcal
energia
7,3 g
tłuszcz
1,8 g
kwasy tłuszczowe nasycone
15 g
cukry
1,5 g
sól
ZOBACZ RÓWNIEŻ
Tortilla Pszenna
Pieczywo płaskie
Tortilla Pomidor z Papryką
Pieczywo płaskie
Tortilla Szpinak z Bazylią
Pieczywo płaskie
Tortilla Wieloziarnista