Wykwintny tort. Na eleganckie przyjęcie, lecz nie tylko. Likier pomarańczowy, migdały, mascarpone… Oto rozkosze podniebienia.
Tort makowy z kremem śmietankowym, konfiturą pomarańczową i posypką czekoladową
Wykwintny tort. Na eleganckie przyjęcie, lecz nie tylko. Likier pomarańczowy, migdały, mascarpone… Oto rozkosze podniebienia.
czas przygotowania:
45 min.
liczba porcji:
10
Potrzebne składniki
Ciasto:
– 300 g maku
– ½ l wrzącego mleka
– 250 g cukru
– 8 jajek (osobno żółtka i białka)
– 3 łyżki kaszy manny
– 2 łyżki zmielonych migdałów
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
– 200 g białej czekolady
– 400 g śmietanki kremówki (w tym 200g mocno schłodzonej)
– 250 g mascarpone
– 4 łyżki cukru pudru (lub więcej – do smaku)
Dodatkowo:
– 200-250 g konfitury pomarańczowej
– 85 ml likieru pomarańczowego
– posypka czekoladowa Dijo
Płatki czekoladowe
Wyroby cukiernicze
Sposób przygotowania
1. Krok
Ciasto: mak zalewamy wrzącym mlekiem, odstawiamy do ostygnięcia, następnie dobrze go osączamy i mielimy dwukrotnie w maszynce z sitkiem o drobnych oczkach. Dno tortownicy o średnicy 24cm wykładamy papierem do pieczenia. Boki smarujemy masłem i oprószamy mąką. Żółtka ucieramy z cukrem na jasną puszystą masę. Cały czas miksując, dodajemy zmielony mak, kaszę, migdały, proszek do pieczenia . Osobno ubijamy białka na sztywną pianę. Delikatnie łączymy je z masą makową. Ciasto makowe przekładamy do przygotowanej tortownicy, wyrównujemy jego wierzch. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy ok 40 minut (aż patyczek, którym nakłuwamy ciasto, sprawdzając stopień wypieczenia, będzie suchy). Studzimy w uchylonym piekarniku. Zimne ciasto przekrawamy na 3 blaty (najlepiej następnego dnia).
2. Krok
Krem: czekoladę łamiemy na kawałki, przekładamy do miseczki; 200g śmietanki zagotowujemy na małym ogniu – zalewamy nią czekoladę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Chwilę studzimy i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Mascarpone rozcieramy, mieszamy z cukrem. Pozostałą śmietankę ubijamy w wysokim schłodzonym naczyniu. Łączymy z mascarpone i masą czekoladową.
3. Krok
Składanie: na paterze układamy pierwszy blat ciasta, trochę nasączamy je likierem, smarujemy konfiturą pomarańczową, a konfiturę przykrywamy kremem. Układamy drugi blat, nasączamy, smarujemy konfiturą oraz kremem. Przykrywamy trzecim blatem, nasączamy jak wcześniej likierem, smarujemy pozostałym kremem. Górę tortu dekorujemy Posypką czekoladowa Dijo i przed podaniem chłodzimy przez kilka godzin.
Baw się z nami posypkami!