Cukiernicze dzieło sztuki. Delikatne ciasto, bita śmietana i wiśnie w delikatnym żelu. Wygląda bajecznie. Smakuje doskonale.
Tort czekoladowy z wiśniami w żelu
Cukiernicze dzieło sztuki. Delikatne ciasto, bita śmietana i wiśnie w delikatnym żelu. Wygląda bajecznie. Smakuje doskonale.
czas przygotowania:
55 min.
liczba porcji:
10
Potrzebne składniki
Ciasto:
– 2 szklanki mąki pszennej
– 2 szklanki cukru
– ¾ szklanki kakao
– 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
– ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
– ¾ łyżeczki soli
– 3 jajka
– 1 szklanka mleka
– ½ szklanki oleju
– olejek waniliowy
Krem:
– 750 ml śmietany kremówki
– 1 szklanka cukru pudru
Dodatkowo:
– 300 g Wiśni w żelu Dijo
Wiśnie w żelu
Dekoracje cukiernicze
Sposób przygotowania
1. Krok
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180°C. Okrągłą foremkę smarujemy masłem i posypujemy mąką.
2. Krok
W misce mieszamy składniki sypkie: mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dodajemy jajka, olej, mleko i kilka kropli olejku waniliowego. Miksujemy na gładką masę – na średnich obrotach. Wylewamy do foremki i pieczemy 35 minut w 180°C (aż patyczek, którym nakłuwamy ciasto, sprawdzając stopień wypieczenia, będzie suchy).
3. Krok
Wyjmujemy ciasto i pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie przecinamy je poziomo na trzy równe blaty.
4. Krok
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Każdą z warstw tortu smarujemy Wiśniami w żelu Dijo i przekładamy bitą śmietaną. Wierzch tortu i jego boki wykańczamy bitą śmietaną. Na górę tortu, na samym końcu wyciskamy z rękawa cukierniczego wianuszek z bitej śmietany, który wypełniamy cienką warstwą Wiśni w żelu Dijo.
Baw się z nami owocami!