Idealna dla fanów kawy. Kruchy spód i masa na bazie serka mascarpone, jogurtu i kawy. Podawana z sosem z mlecznej czekolady.

Wszystkie

Tarta kawowa z sosem czekolada mleczna

Idealna dla fanów kawy. Kruchy spód i masa na bazie serka mascarpone, jogurtu i kawy. Podawana z sosem z mlecznej czekolady.

czas przygotowania:

35 min.

liczba porcji:

10

Potrzebne składniki

Ciasto kruche:
– 200 g mąki pszennej
– 100 g masła
– 50 g cukru pudru
– 1 żółtko
– 2 łyżki kakao
– 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
– 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej do posypania ciasta

Masa kawowa:
– 250 g serka mascarpone
– 100 g jogurtu greckiego
– 50 g cukru
– 2 jajka
– 20 g mąki ziemniaczanej
– 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej + 2 łyżki gorącej przegotowanej wody

Polewa:
sos Czekolada mleczna Dijo

Sos czekolada mleczna

 

Sosy

Sposób przygotowania

1. Krok

 

Ciasto kruche: mąkę, kakao, cukier puder przesiewamy, dodajemy kawę, masło oraz żółtko; składniki siekamy nożem i szybko zagniatamy gładkie ciasto. Owijamy je folią i schładzamy w lodówce przez 30 minut.
Formę do tarty smarujemy masłem. Ciasto rozwałkowujemy na kawałku papieru do pieczenia i przekładamy do formy ciastem do spodu, delikatnie zdejmujemy papier (ciastem powinno być wyłożone dno oraz brzegi formy). Następnie nakłuwamy je widelcem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175°C i pieczemy przez 20 minut (do lekkiego zrumienienia). Gotowy spód do tarty wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

2. Krok

 

Masa kawowa: kawę zalewamy 2 łyżkami gorącej przegotowanej wody, studzimy. Mascarpone krótko miksujemy, dodajemy pojedynczo jajka – po każdym krótko miksując całą masę. Jogurt mieszamy z cukrem i kawą. Do mascarpone dodajemy przesianą mąkę oraz jogurt – mieszamy wszystko razem.

3. Krok

 

Tarta: spód do tarty posypujemy mąką ziemniaczaną i lekko rozsmarowujemy ją dłonią po cieście. Na ciasto wylewamy masę kawową – powinna sięgać niemal do wysokości brzegów tarty. Formę delikatnie wstawiamy do piekarnika, pieczemy w 175°C przez około 35 minut (lub do momentu ścięcia się masy na środku). Ostudzoną tartę polewamy sosem Czekolada mleczna Dijo i wstawiamy do lodówki; chłodzimy przez całą noc.

Baw się z nami sosami!

Zobacz inne przepisy:

Sałatka owocowa z brzoskwinią i sosem balsamicznym

Szybka i bardzo efektowna sałatka. Z brzoskwinią, prażonym słonecznikiem i sosem balsamicznym. Wrażenia smakowe gwarantowane! […]

Muffinki z toffi i prażonymi migdałami

Wszystkie dzieci szaleją za muffinkami. Nasze są nadziewane toffi i płatkami migdałów. Te małe babeczki […]

Waniliowy krem bawarski z polewą z owoców leśnych

Sposób na wyborny deser – idealny na przyjęcie, do kawy, na każdą okazję. Delikatnie waniliowy […]