Naleśniki są dobre na wszystko. Rano, wieczorem, a także w południe. Smaczne i świeże. Z białą czekoladą i ulubionymi owocami.
Naleśniki kakaowe z sosem Biała czekolada
Naleśniki są dobre na wszystko. Rano, wieczorem, a także w południe. Smaczne i świeże. Z białą czekoladą i ulubionymi owocami.
czas przygotowania:
45 min.
liczba porcji:
5
Potrzebne składniki
– 250 g mąki pszennej
– 20 g naturalnego kakao
– 40 g cukru pudru
– szczypta soli
– 3 jajka
– 500 ml mleka
– 20 g masła
– masło klarowane (do smażenia)
– sos Biała czekolada Dijo
Sos biała czekolada
Sosy
Sposób przygotowania
1. Krok
Mąkę, kakao i szczyptę soli przesiewamy do miski. Dodajemy cukier puder, wbijamy całe jajka i powoli mieszając, dolewamy zimne mleko. Mieszamy trzepaczką do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Na koniec wlewamy roztopione i ostudzone masło. Ponownie mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy na 2 godz. (w temp. pokojowej).
2. Krok
Naleśniki smażymy na maśle klarowanym, na rozgrzanej patelni.
3. Krok
Ciepłe i pachnące naleśniki podajemy z sosem Biała Czekolada Dijo i owocami – np. truskawkami, jeżynami lub bananami.
UWAGA:
Dla dodania koloru – chcąc np. uatrakcyjnić potrawę dla dzieci – można udekorować ją Kolorowymi maczkami lub innymi Posypkami Dijo.
Baw się z nami sosami!