Cukiernicze dzieło sztuki. Delikatne ciasto, bita śmietana i wiśnie w delikatnym żelu. Wygląda bajecznie. Smakuje doskonale.

Wszystkie

Tort czekoladowy z wiśniami w żelu

Cukiernicze dzieło sztuki. Delikatne ciasto, bita śmietana i wiśnie w delikatnym żelu. Wygląda bajecznie. Smakuje doskonale.

czas przygotowania:

55 min.

liczba porcji:

10

Potrzebne składniki

Ciasto:
– 2 szklanki mąki pszennej
– 2 szklanki cukru
– ¾ szklanki kakao
– 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
– ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
– ¾ łyżeczki soli
– 3 jajka
– 1 szklanka mleka
– ½ szklanki oleju
– olejek waniliowy
Krem:
– 750 ml śmietany kremówki
– 1 szklanka cukru pudru

Dodatkowo:
–  300 g Wiśni w żelu Dijo

Wiśnie w żelu

 

Dekoracje cukiernicze

Sposób przygotowania

1. Krok

 

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180°C. Okrągłą foremkę smarujemy masłem i posypujemy mąką.

2. Krok

 

W misce mieszamy składniki sypkie: mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dodajemy jajka, olej, mleko i kilka kropli olejku waniliowego. Miksujemy na gładką masę – na średnich obrotach. Wylewamy do foremki i pieczemy 35 minut  w 180°C (aż patyczek, którym nakłuwamy ciasto, sprawdzając stopień wypieczenia, będzie suchy).

3. Krok

 

Wyjmujemy ciasto i pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie przecinamy je poziomo na trzy równe blaty.

4. Krok

 

Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Każdą z warstw tortu smarujemy Wiśniami w żelu Dijo i przekładamy bitą śmietaną. Wierzch tortu i jego boki wykańczamy bitą śmietaną. Na górę tortu, na samym końcu wyciskamy z rękawa cukierniczego wianuszek z bitej śmietany, który wypełniamy cienką warstwą Wiśni w żelu Dijo.

Baw się z nami owocami!

Zobacz inne przepisy:

Sałatka w miseczce z tortilli

Sałatka z charakterem – z winegretem, mango i kozim serem. Podana pomysłowo i apetycznie w […]

Tiramisu à la Dijo

Jeden z najpopularniejszych deserów na świecie. Dla kawoszy, ale nie tylko dla nich. Wygląda i […]

CZEKO-flirt deser light

Prosty, lecz niezwykle pyszny i lubiany deser. Dzięki mięcie – o wyrafinowanym smaku. Gotowy w […]