Przepis na wyśmienity obiad. Dla wszystkich lubiących kuchnie świata. Tortilla, a w niej pierś z kurczaka, salsa i guacamole.
Burrito z guacamole
Przepis na wyśmienity obiad. Dla wszystkich lubiących kuchnie świata. Tortilla, a w niej pierś z kurczaka, salsa i guacamole.
czas przygotowania:
20 min.
liczba porcji:
1
Potrzebne składniki
– tortilla Pszenna Dijo
– filet z piersi kurczaka
– salsa pomidorowa (1 świeży pomidor, ćwiartka czerwonej cebuli, ząbek czosnku, papryczka chilli, szczypiorek, 1 łyżka soku z limonki, sól i pieprz)
– guacamole (dojrzałe awokado, 2 łyżki soku z limonki, 1 mały ząbek czosnku, sól)
– kwaśna śmietana
Tortilla Pszenna
Pieczywo płaskie
Sposób przygotowania
1. Krok
Salsa pomidorowa – pomidora myjemy, kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazdo nasienne (opcjonalnie sparzamy go i ściągamy skórkę), następnie kroimy w drobną kostkę wszystkie składniki salsy i mieszamy je dokładnie ze sobą, na koniec doprawiamy (do smaku).
2. Krok
Guacamole – awokado myjemy, przekrawamy na pół, wyjmujemy pestkę i wydrążamy miąższ, rozgniatamy go i łączymy wszystkie składniki.
3. Krok
Filety z piersi kurczaka grillujemy lub smażymy na małej ilości tłuszczu (można je także wcześniej panierować).
4. Krok
Tortillę Pszenną Dijo podgrzewamy w piekarniku, mikrofali lub podsmażamy na rozgrzanej patelni bez tłuszczu (45 s z każdej strony).
5. Krok
Smarujemy tortillę guacamole, nakładamy wszystkie składniki, dodajemy 2 łyżki kwaśnej śmietany i całość rolujemy.
Baw się z nami tortillami!