Słynny włoski deser na bazie słodkiej śmietanki. Podawany w efektownych pucharkach z dodatkiem sosu malinowego, kusi zmysły!
Panna cotta z sosem Malinowym
Słynny włoski deser na bazie słodkiej śmietanki. Podawany w efektownych pucharkach z dodatkiem sosu malinowego, kusi zmysły!
czas przygotowania:
35 min.
liczba porcji:
4
Potrzebne składniki
– 500ml płynnej słodkiej śmietany 30-36%
– 50g cukru
– 1 laska wanilii
– 1½ łyżeczki żelatyny (lub 2 listki żelatyny)
– sos Malinowy Dijo
Sos Malinowy
Sosy
Sposób przygotowania
1. Krok
Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż i za pomocą noża wyciągamy ziarenka.
2. Krok
Żelatynę namaczamy w 2 łyżkach zimniej wody.
3. Krok
Śmietanę wlewamy do niedużego garnka. Dodajemy cukier i laskę wanilii z ziarenkami. Powoli doprowadzamy do zagotowania, następnie garnek ściągamy z ognia i wyciągamy laskę wanilii.
4. Krok
Gorącą śmietanę mieszamy dokładnie z żelatyną.
5. Krok
Przygotowujemy szklane kieliszki do Martini i do nich rozlewamy deser. Czekamy aż ostygnie, następnie wstawiamy do lodówki na parę godzin (najlepiej na noc). Przed podaniem polewamy deser sosem Malinowym Dijo.
Baw się z nami sosami!