Słynne danie kuchni tajskiej. Smażony makaron z woka z jajkiem. Z kurczakiem, kolendrą, orzeszkami ziemnymi. Orientalny smak.
Pad Thai w tortilli pełnoziarnistej
Słynne danie kuchni tajskiej. Smażony makaron z woka z jajkiem. Z kurczakiem, kolendrą, orzeszkami ziemnymi. Orientalny smak.
czas przygotowania:
40 min.
liczba porcji:
8
Potrzebne składniki
– 200g makaronu ryżowego wstążki
– 8 tortillI Pełnoziarnistych Dijo
– 2 jajka
– 1 filet z piersi kurczaka
– 2 łyżki sosu sojowego
– 3 cebulki dymki (biała i zielona część)
– 2-3 łyżki sosu rybnego
– pęczek kolendry
– 2 łyżki brązowego cukru
– 2 łyżki orzeszków ziemnych (bez soli!)
– olej sezamowy
Tortilla Mexican Bread
Pieczywo płaskie
Sposób przygotowania
1. Krok
Filety z piersi kurczaka kroimy w paski, przekładamy do miski, zalewamy sosem sojowym i mieszamy.
2. Krok
Makaron ryżowy moczymy w gorącej wodzie około 5 minut, następnie odcedzamy.
3. Krok
W woku (lub na dużej patelni) rozgrzewamy olej, wlewamy roztrzepane jajka i smażymy cienki omlet; przekładamy go na deskę, zwijamy w rulon i kroimy w paski.
4. Krok
Na patelnię wrzucamy posiekaną białą część dymki. Dodajemy kurczaka i przesmażamy, cały czas mieszając.
5. Krok
Kiedy kurczak będzie już usmażony, dodajemy orzeszki ziemne i brązowy cukier. Wszystko delikatnie karmelizujemy. Dodajemy sos rybny, sos sojowy i makaron ryżowy. Przesmażamy całość jeszcze kilka minut, po czym dodajemy pokrojony w paski omlet, posiekaną zieloną część dymki i kolendrę.
6. Krok
Skrapiamy wszystko oliwą sezamową i jeszcze gorące – prosto z woka – nakładamy na podgrzaną tortillę Pełnoziarnistą Dijo, tortillę rolujemy dość ciasno i od razu podajemy.
Baw się z nami tortillami!