Kształtne, maślane, pełne czekolady. Pyszne! Rogaliki, które pokochają wszyscy Twoi domownicy, znajomi i przyjaciele. Do dzieła!

Wszystkie

Maślane rogaliki o smaku czekolady

Kształtne, maślane, o smaku czekolady. Pyszne! Rogaliki, które pokochają wszyscy Twoi domownicy, znajomi i przyjaciele. Do dzieła!

czas przygotowania:

45 min.

liczba porcji:

20

Potrzebne składniki

– 1 szklanka mleka
– 100 g roztopionego i ostudzonego masła + 3 łyżki do smarowania po wierzchu
– szklanka cukru
– ½ łyżeczki soli
– 60 g świeżych drożdży
– 3 jajka
– 4½ szklanki mąki
nadzienie cukiernicze o smaku czekolady Dijo

Nadzienie cukiernicze o smaku czekolady

 

Wyroby cukiernicze

Sposób przygotowania

1. Krok

 

Drożdże rozpuszczamy w mleku z dodatkiem łyżeczki cukru; tak powstały rozczyn łączymy z pozostałymi składnikami i wyrabiamy ciasto, które następnie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

2. Krok

 

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części i rozwałkowujemy na kształt kół o grubości 3-4mm; każde z kół dzielimy następnie na 8 trójkątów; na brzegu każdego z nich kładziemy łyżkę nadzienia o smaku Czekolady Dijo i zawijamy rogalik.

3. Krok

 

Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy do wyrośnięcia (rogaliki powinny wyraźnie podrosnąć).

4. Krok

 

Pieczemy 8-10 minut w 200°C; po wyjęciu jeszcze gorące smarujemy roztopionym masłem.

Baw się z nami nadzieniami!

Zobacz inne przepisy:

Mini tacos mix

Tacos mają fanów na całym świecie. A nasze tacos są wyjątkowe – możesz je zrobić […]

Ciasto jogurtowo na zimno z Truskawkami w żelu

Idealne na upalne dni. Na rodzinny podwieczorek czy spotkanie z przyjaciółmi. Smakuje zawsze i każdemu […]

Sałatka z rukolą, sosem Balsamico classic i serem grillowanym Halloumi

Sałatka dla wielbicieli rukoli. Z interesującym smakowym akcentem – dodatkiem pochodzącego z Cypru grillowanego sera […]