KURS ZWIJANIA
Jak podawać tortille? Z wyobraźnią! Przedstawiamy kilka ciekawych i bardzo efektownych sposobów.
MISECZKA
– zapiekamy tortillę w dwóch miskach, formujemy jej kształt w większej misce, a od środka przyciskamy mniejszą
RULON
– zwijamy tortillę klasycznie jak naleśnik, pozostawiając otwartą z obu stron
HOT DOG
– zwijamy tortillę w rulonik zamknięty z jednej strony
SAKIEWKA
– nakładamy farsz na środek tortilli, zbieramy wszystkie jej brzegi do góry i formujemy sakiewkę, zawiązujemy ją np. szczypiorkiem
TACOS
– zawieszamy mini tortille na kratce w piekarniku i zapiekamy je tak, by utworzyły kształt litery U
PIADINA
– napełnioną składnikami tortillę składamy na pół i tak zapiekamy
NACHOS
– kroimy tortillę w trójkąty, ich wielkość to sprawa naszego upodobania
QUESADILLA
– napełnioną składnikami tortillę składamy na pół i tak zapiekamy, następnie przecinamy na trzy lub cztery równe części
ROŻEK A LA KEBAB
– nacinamy tortillę (od brzegu do jej środka) i zwijamy w rożek, który napełniamy składnikami
WRAP
– zwijamy tortillę jak krokiet, czyli rulonik zamknięty z obu stron
ROŻEK
– składamy tortillę na pół i ponownie na pół, otwieramy
MAKARON
– zwijamy tortillę w rulon i kroimy ją w cienkie paseczki
GWIAZDA
– zakładając na siebie kolejne boki, składamy tortillę tak, by utworzyła sześciokąt, uformowaną w ten sposób zapiekamy
KOPERTA
– nakładamy farsz na tortillę i składamy cztery jej brzegi do środka, następnie całą składamy raz jeszcze na pół
TRÓJKĄT
– dwa przeciwległe brzegi tortilli zakładamy na siebie ukośnie i domykamy trzecim od dołu