Tradycyjne danie kuchni meksykańskiej. Proste w przygotowaniu, bardzo pożywne i smakowite. Idealne na obiad lub na kolację.
Enchiladas z tortilli Chili
Tradycyjne danie kuchni meksykańskiej. Proste w przygotowaniu, bardzo pożywne i smakowite. Idealne na obiad lub na kolację.
czas przygotowania:
50 min.
liczba porcji:
6
Potrzebne składniki
– 60 dag mięsa mielonego (wołowe lub wieprzowe)
– 1 duża cebula
– 3 ząbki czosnku
– 1 puszka pomidorów
– 2 łyżki koncentratu pomidorowego
– 2 papryczki chilli
– 1 łyżeczka kminu rzymskiego
– 1 łyżeczka oregano
– 2 łyżeczki słodkiej papryki
– sól
– 6 tortilli Chili Dijo
– 40 dag startego żółtego sera
– 1 duża śmietana
– olej
– świeża kolendra
Tortilla Chili
Pieczywo płaskie
Sposób przygotowania
1. Krok
Obieramy cebulę i kroimy w drobną kostkę, z papryczki chilli usuwamy nasiona i też drobno ją siekamy. Rozgrzewamy na patelni olej i szklimy cebulkę na małym ogniu. Pod koniec wyciskamy do niej czosnek i smażymy jeszcze 2 minuty, stale mieszając. Połowę podsmażonej cebulki z czosnkiem przekładamy do rondla, a resztę pozostawiamy na patelni. Dorzucamy do niej posiekaną chilli i smażymy kolejne 2 minuty. Następnie dokładamy mięso i smażymy, często mieszając. Doprawiamy farsz kminem, solą i słodką papryką.
2. Krok
Do rondelka z cebulą i czosnkiem wrzucamy pomidory z puszki, wlewamy koncentrat i zagotowujemy wszystko. Dosypujemy oregano, sól i słodką paprykę. Całość gotujemy 5 minut, po czym miksujemy blenderem na niezbyt gładki sos.
3. Krok
Składamy enchiladas w następujący sposób: układamy tortillę Chili Dijo, smarujemy ją cienką warstwą sosu, następnie nakładamy solidną porcję farszu, posypujemy serem, zalewamy łyżką śmietany i zwijamy dosyć ciasno. Analogiczne postępujemy z resztą tortilli.
4. Krok
Układamy tortille w prostokątnym naczyniu żaroodpornym, zalewamy pozostałym sosem i posypujemy resztą sera. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 20 minut. Po upieczeniu serwujemy posypane natką kolendry.
Baw się z nami tortillami!