Idealne na upalne dni. Na rodzinny podwieczorek czy spotkanie z przyjaciółmi. Smakuje zawsze i każdemu – zimne i mocno jogurtowe.
Ciasto jogurtowo na zimno z Truskawkami w żelu
Idealne na upalne dni. Na rodzinny podwieczorek czy spotkanie z przyjaciółmi. Smakuje zawsze i każdemu – zimne i mocno jogurtowe.
czas przygotowania:
45 min.
liczba porcji:
10
Potrzebne składniki
Biszkopt:
– 50 g mąki pszennej
– 10 g kakao
– 60 g cukru pudru
– 3 jajka
– szczypta soli
– 2 łyżki zimnej wody
– ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Masa jogurtowa:
– 750 g gęstego jogurtu greckiego
– 1 opakowanie galaretki cytrynowej
– 200 ml wody
– 1 łyżka cukru wanilinowego
– 100 g Truskawek w żelu Dijo
Truskawki w żelu
Wyroby cukiernicze
Sposób przygotowania
1. Krok
Biszkopt: piekarnik nagrzewamy do 180°C. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy je ze szczyptą soli na sztywno.
Dodajemy cukier i ponownie ubijamy. Kolejno dodajemy po jednym żółtku – za każdym razem krótko miksując powstającą masę. Dodajemy zimną wodę oraz partiami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość delikatnie mieszamy łyżką – aż składniki się połączą. Formę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto, wyrównujemy jego wierzch. Biszkopt pieczemy przez około 30 minut.
Ostudzony biszkopt oddzielamy ostrym nożem od boków formy i wyjmujemy z niej. Zdejmujemy papier ze spodu, a następnie przekrawamy biszkopt na dwa cieńsze blaty.
2. Krok
Masa jogurtowa: galaretkę rozpuszczamy w 200ml gorącej przegotowanej wody i pozostawiamy do ostygnięcia. Jogurt miksujemy z cukrem wanilinowym. Do ostudzonej galaretki dodajemy kilka łyżek jogurtu, mieszamy i wlewamy do masy jogurtowej – miksujemy wszystko lub mieszamy. Jeden z blatów biszkoptowych układamy na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia . Na biszkopt wykładamy masę jogurtową. Wstawiamy ciasto do lodówki do zastygnięcia (na kilka godzin).
3. Krok
Na zastygniętą masę jogurtową nakładamy cienką warstwę Truskawek w żelu Dijo i całość jeszcze raz schładzamy.
Baw się z nami owocami!