Sernik na zimno to nie lada smakołyk. Ten jest szczególny – z kawałkami czekolady w serowej masie, podawany z sosem wiśniowym.
Sernik na zimno straciatella z sosem wiśniowym
Sernik na zimno to nie lada smakołyk. Ten jest szczególny – z kawałkami czekolady w serowej masie, podawany z sosem wiśniowym.
czas przygotowania:
55 min.
liczba porcji:
10
Potrzebne składniki
– 700 g dobrze zmielonego twarogu
– ½ szklanki mleka
– okrągłe biszkopty
– 50 g wiórków czekoladowych
– 1 czubata łyżeczka żelatyny
– 4 łyżki cukru pudru
– sos Wiśniowy Dijo
Sos wiśniowy
Sosy
Sposób przygotowania
1. Krok
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia; na jej dnie układamy warstwę biszkoptów.
2. Krok
Mleko wlewamy do garnka z grubym dnem; dodajemy żelatynę, mieszamy razem trzepaczką.
3. Krok
Następnie podgrzewamy mleko z żelatyną na mały ogniu – mieszając przez 8-10 minut – aż żelatyna całkiem się rozpuści; pod koniec dodajemy cukier puder.
4. Krok
Kolejno dodajemy partiami twaróg i całość energicznie mieszamy.
5. Krok
Masę odstawiamy do wystygnięcia, następnie dodajemy wiórki czekoladowe – delikatnie mieszamy.
6. Krok
Całość przekładamy na wcześniej przygotowany spód z biszkoptów, łyżką wyrównujemy wierzch i wstawiamy do lodówki na około 2 godziny – aż sernik zastygnie.
7. Krok
Gotowe ciasto kroimy na porcje; podajemy z sosem wiśniowym Dijo.
Baw się z nami sosami!