Pochodzący z Francji zapiekany deser. Na bazie śmietanki i żółtek. Zwieńczony warstwą sosu karmelowego. Z dodatkiem wanilii.
Crème brûlée z sosem Karmel
Pochodzący z Francji zapiekany deser. Na bazie śmietanki i żółtek. Zwieńczony warstwą sosu karmelowego. Z dodatkiem wanilii.
czas przygotowania:
45 min.
liczba porcji:
5
Potrzebne składniki
– 400ml płynnej słodkiej śmietany 30-36%
– 100ml mleka
– 1 laska wanilii
– 4 żółtka
– 50g cukru
– sos Karmel Dijo
Sos Karmel
Sosy
Sposób przygotowania
1. Krok
Piekarnik rozgrzewamy do 150°C.
2. Krok
6-7 foremek do zapiekania wkładamy do żaroodpornego naczynia.
3. Krok
Żółtka i cukier mieszamy w misce trzepaczką (tylko mieszamy, nie ubijamy!).
4. Krok
Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i za pomocą noża wyciągamy ziarenka. Ziarenka przekładamy do garnka. Dodajemy śmietanę i mleko. Całość lekko podgrzewamy. Podgrzany płyn wlewamy powoli do żółtek z cukrem i mieszamy tak długo, aż cukier się rozpuści.
5. Krok
Masę przelewamy do foremek.
6. Krok
Gorącą wodę wlewamy do żaroodpornej formy do połowy wysokości foremek.
7. Krok
Pieczemy ok. 45min., aż wierzch się zetnie (nie powinien się zarumienić!).
8. Krok
Foremki wyciągamy z wody i pozostawiamy w temperaturze pokojowej do ostygnięcia, następnie wstawiamy do lodówki na co najmniej 3-4 godz. (najlepiej na całą noc).
9. Krok
Przed podaniem polewamy deser sosem Karmel Dijo.
Baw się z nami słodkościami!