Robisz przyjęcie? Ten tort będzie jego przebojem. Beza, pyszna masa lodowa i sos truskawkowy. To połączenie rozpala zmysły!

Wszystkie

Bezowy tort lodowy z sosem truskawkowym

Robisz przyjęcie? Ten tort będzie jego przebojem. Beza, pyszna masa lodowa i sos truskawkowy. To połączenie rozpala zmysły!

czas przygotowania:

45 min.

liczba porcji:

10

Potrzebne składniki

Beza: LUB GOTOWE KRĄŻKI BEZOWE
– 140 g białek (ok. 4 białka)
– 140 g miałkiego cukru
– 140 g cukru pudru

 Masa lodowa:
– 4 żółtka
– 100 g miałkiego cukru
– 100 ml  mleka
– 1 laska wanilii
– 300 ml śmietany kremówki (30-36 % tłuszczu)
sos Truskawkowy Dijo

Sos truskawkowy

 

Sosy

Sposób przygotowania

1. Krok

 

Piekarnik rozgrzewamy do 120°C (bez termoobiegu!).

2. Krok

 

Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.

3. Krok

 

Białka ubijamy na prawie sztywną pianę, a następnie dodajemy cukier (po trochę!) i kontynuujemy ubijanie – aż do całkowitego wymieszania (powinna powstać sztywna i błyszcząca masa).

4. Krok

 

Cukier puder przesiewamy przez sitko i powoli dodajemy do ubitych białek, delikatnie mieszamy.

5. Krok

 

Masę z białek rozprowadzamy na wcześniej przygotowanej blaszce (tworzymy kształt okrągłego placka).

6. Krok

 

Blachę wkładamy do piekarnika, zostawiając lekko uchylone drzwiczki i pieczemy przez ok. 2 godziny; wyłączamy piekarnik i tak pozostawiamy spód do całkowitego wystygnięcia.

7. Krok

 

Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę.

8. Krok

 

Wanilię rozcinamy wzdłuż i wyskrobujemy nożykiem nasionka, dodajemy do mleka i całość doprowadzamy do wrzenia.

9. Krok

 

Gorące mleko dodajemy powoli do żółtek, kontynuując ubijanie – aż masa zacznie gęstnieć.

10. Krok

 

Gorącą, puszystą masę zdejmujemy z ognia, wlewamy do miski i kontynuujemy ubijanie w zimnej kąpieli wodnej (z dodatkiem lodu) – aż do wystygnięcia.

11. Krok

 

Śmietanę ubijamy na prawie sztywno i delikatnie mieszamy z zimną masą jajeczną.

12. Krok

 

Ścianki tortownicy wykładamy papierem do pieczenia tak, aby nieco wystawał poza krawędź. Na dnie tortownicy układamy spód bezowy, na niego wlewamy masę z jajek i bitej śmietany.

13. Krok

 

Wstawiamy do zamrażalnika na minimum 8 godzin – najlepiej na całą noc.

14. Krok

 

Każdy kawałek przed podaniem polewamy sosem Truskawkowym Dijo.

Baw się z nami sosami!

Zobacz inne przepisy:

Mus mascarpone z sosem Tiramisu

Mus na bazie serka mascarpone i żółtek utartych z cukrem waniliowym. Schłodzony i podany z […]

Mini fingers

Banan zapiekany w tortilli – z sosem toffi i płatkami czekoladowymi. Po prostu pycha! Uważaj, […]

Panna cotta z sosem Malinowym

Słynny włoski deser na bazie słodkiej śmietanki. Podawany w efektownych pucharkach z dodatkiem sosu malinowego, […]