Robisz przyjęcie? Ten tort będzie jego przebojem. Beza, pyszna masa lodowa i sos truskawkowy. To połączenie rozpala zmysły!
Bezowy tort lodowy z sosem truskawkowym
Robisz przyjęcie? Ten tort będzie jego przebojem. Beza, pyszna masa lodowa i sos truskawkowy. To połączenie rozpala zmysły!
czas przygotowania:
45 min.
liczba porcji:
10
Potrzebne składniki
Beza: LUB GOTOWE KRĄŻKI BEZOWE
– 140 g białek (ok. 4 białka)
– 140 g miałkiego cukru
– 140 g cukru pudru
Masa lodowa:
– 4 żółtka
– 100 g miałkiego cukru
– 100 ml mleka
– 1 laska wanilii
– 300 ml śmietany kremówki (30-36 % tłuszczu)
– sos Truskawkowy Dijo
Sos truskawkowy
Sosy
Sposób przygotowania
1. Krok
Piekarnik rozgrzewamy do 120°C (bez termoobiegu!).
2. Krok
Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
3. Krok
Białka ubijamy na prawie sztywną pianę, a następnie dodajemy cukier (po trochę!) i kontynuujemy ubijanie – aż do całkowitego wymieszania (powinna powstać sztywna i błyszcząca masa).
4. Krok
Cukier puder przesiewamy przez sitko i powoli dodajemy do ubitych białek, delikatnie mieszamy.
5. Krok
Masę z białek rozprowadzamy na wcześniej przygotowanej blaszce (tworzymy kształt okrągłego placka).
6. Krok
Blachę wkładamy do piekarnika, zostawiając lekko uchylone drzwiczki i pieczemy przez ok. 2 godziny; wyłączamy piekarnik i tak pozostawiamy spód do całkowitego wystygnięcia.
7. Krok
Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę.
8. Krok
Wanilię rozcinamy wzdłuż i wyskrobujemy nożykiem nasionka, dodajemy do mleka i całość doprowadzamy do wrzenia.
9. Krok
Gorące mleko dodajemy powoli do żółtek, kontynuując ubijanie – aż masa zacznie gęstnieć.
10. Krok
Gorącą, puszystą masę zdejmujemy z ognia, wlewamy do miski i kontynuujemy ubijanie w zimnej kąpieli wodnej (z dodatkiem lodu) – aż do wystygnięcia.
11. Krok
Śmietanę ubijamy na prawie sztywno i delikatnie mieszamy z zimną masą jajeczną.
12. Krok
Ścianki tortownicy wykładamy papierem do pieczenia tak, aby nieco wystawał poza krawędź. Na dnie tortownicy układamy spód bezowy, na niego wlewamy masę z jajek i bitej śmietany.
13. Krok
Wstawiamy do zamrażalnika na minimum 8 godzin – najlepiej na całą noc.
14. Krok
Każdy kawałek przed podaniem polewamy sosem Truskawkowym Dijo.
Baw się z nami sosami!